Ön jelenleg itt tartózkodik:  Hírek

Hírek

400 millió forintos rekordbírságra büntette a Booking.com-ot a GVH – Az óriáscég tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott

2024. July. 19.

Nem teljesítette maradéktalanul a korábbi jogsértések megszüntetését előíró kötelezettségeit a Booking, továbbra is alkalmazta jogsértő kommunikációs gyakorlatát, illetve a fogyasztók pszichés befolyásolását is. A nemzeti versenyhatóság a feltárt jogsértések miatt 382,5 millió forintra bírságolta a vállalkozást. Ez minden idők legmagasabb, utóvizsgálatban kiszabott GVH-bírsága. A hétfői közlemény kiemeli: a nemzeti versenyhatóság 2018-ban indított versenyfelügyeleti eljárást a...

The post 400 millió forintos rekordbírságra büntette a Booking.com-ot a GVH – Az óriáscég tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott appeared first on Jogi Fórum.

Tisztességtelen autókereskedői gyakorlatra mutatott rá a bíróság egy ügyészségi kezdeményezés nyomán

2024. July. 19.

Átláthatóság hiányában tisztességtelenek egy közismert autóforgalmazó egyoldalú szerződésmódosítási jogon alapuló, vételárváltozásra is alkalmas általános szerződési feltételei - állapította meg a bíróság jogerősen egy az ügyész által indított közérdekű perben.

Lehet-e jogszerűen farkasra vadászni Ausztriában? – Az Európai Bíróság ítéletében pontosítja az engedélyezés feltételeit!

2024. July. 18.

A farkasvadászat ausztriai tilalma érvényes. E tilalomtól a gazdasági károk megelőzése érdekében csak akkor lehet eltérni, ha a farkaspopuláció kedvező védettségi helyzetben van, ami Ausztriában nem áll fenn – szögezi le az Európai Unió Bírósága C-601/22. számú, WWF Österreich és társai ügyben hozott ítéletében. Több állat- és környezetvédelmi szervezet vitatja a tiroli regionális közigazgatási bíróság...

The post Lehet-e jogszerűen farkasra vadászni Ausztriában? – Az Európai Bíróság ítéletében pontosítja az engedélyezés feltételeit! appeared first on Jogi Fórum.

Augusztustól duplájára emelkedik az adókötelezettségek nem teljesítése esetén kiszabható mulasztási bírság! – Módosul az adózás rendjéről szóló törvény – Mi változik és hogyan?

2024. July. 18.

2024. augusztus 1-től duplájára emelkedik az adókötelezettségek nem vagy nem megfelelő teljesítése esetén kiszabható mulasztási bírság általános mértéke. Magánszemélyek esetében ez négyszázezer, vállalkozások esetében pedig egymillió forintot jelent. A bejelentés nélküli foglalkoztatás a jövőben egymillió forint helyett kétmillió forintba kerül. Mi változik még és hogyan? – A Niveus Consulting Group összefoglalója. 2024. augusztus 1-től az...

The post Augusztustól duplájára emelkedik az adókötelezettségek nem teljesítése esetén kiszabható mulasztási bírság! – Módosul az adózás rendjéről szóló törvény – Mi változik és hogyan? appeared first on Jogi Fórum.

Köteles-e a szálláshely-szolgáltató a vendég kérésére adatai kezeléséről felvilágosítást adni? – Alaptörvényt sért a turisztikai törvény – Az Ab jogalkotásra hívta fel az Országgyűlést!

2024. July. 18.

A szálláshely-szolgáltatónak a VIZA rendszerhez a Turisztikai tv. szerint nincs hozzáférési joga, így a szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő személynek adatai kezeléséről nem tud felvilágosítást adni, ami sérti az Alaptörvényben szereplő személyes adatok védelméhez fűződő jogot – szögezi le az Alkotmánybíróság III/496/2024. számú, jogalkotói mulasztást megállapító határozatában. Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy az Országgyűlés mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet idézett...

The post Köteles-e a szálláshely-szolgáltató a vendég kérésére adatai kezeléséről felvilágosítást adni? – Alaptörvényt sért a turisztikai törvény – Az Ab jogalkotásra hívta fel az Országgyűlést! appeared first on Jogi Fórum.

Július 15. – A Bíróságok Napja – Kezdődik az ítélkezési szünet! – Mit érdemes tudni az igazságszolgáltatás nyári működési rendjéről?

2024. July. 15.

Ahogy minden évben, idén is a Bíróságok Napján, 2024. július 15-én kezdődik meg az ítélkezési szünet valamennyi bíróságon, amely 2024. augusztus 20-áig tart. Ez idő alatt a bíróságok – fő szabály szerint – nem tartanak tárgyalásokat. A polgári peres ügyekben – bizonyos kivételekkel – a határidőkbe nem számít bele az ítélkezési szünet időtartama. Így például...

The post Július 15. – A Bíróságok Napja – Kezdődik az ítélkezési szünet! – Mit érdemes tudni az igazságszolgáltatás nyári működési rendjéről? appeared first on Jogi Fórum.

Hogyan bünteti a jog, ha egy orvos összemossa magánrendelését kórházi munkájával? – Bírósági döntés született egy szülészorvos ügyében!

2024. July. 15.

Felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést szabott ki jogerősen a Pécsi Ítélőtábla arra a szülészorvosra, aki magánpraxisában kezelt betegeit a kórházban is pénzért látta el asszisztensével 2021-ben. A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség – az előző nap hozott ítéletről szóló – közleményében azt írta: a zalai szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvos rendszeresen “összemosta” a magánrendelését a kórházban nyújtott egészségügyi szolgáltatással. Bár...

The post Hogyan bünteti a jog, ha egy orvos összemossa magánrendelését kórházi munkájával? – Bírósági döntés született egy szülészorvos ügyében! appeared first on Jogi Fórum.

Július 15-től ítélkezési szünet a bíróságokon és az Alkotmánybíróságon

2024. July. 12.

2024. július 15. és augusztus 20. között ítélkezési szünetet tartanak a bíróságok. Az ítélkezési szünet időtartama alatt a bíróságok – főszabály szerint – nem tartanak tárgyalásokat. Az Alkotmánybíróságon július 22-től augusztus 30-ig tart az ítélkezési szünet. Az egyes kormányzati igazgatási szervek, hivatalok is tarthatnak igazgatási szünetet.

Ismét külföldi társhatósághoz fordult az NMHH

2024. July. 12.

A holland társhatósághoz fordul a Netflix egyik műsorszámának nem megfelelő korhatári besorolása miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A Médiatanács július 9-i ülésén döntött egy helyi rádió médiaszolgáltatási jogosultságának megújításáról, valamint vizsgálta az érintett médiaszolgáltatók beszámolási kötelezettségének teljesítését is.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

2024. July. 11.

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

Előző 1/157

Bemutatkozás

Dr. Vajta Zsolt ügyvéd, felszámolási és vagyonfelügyeleti szakjogász vagyok.

Szakterületeim

Ebben a menüpontban szakterületeimről részletesen tájékozódhat.

Miért Pécs?

Pécs, Baranya Megye székhelye, a kultúra városa.