Ön jelenleg itt tartózkodik:  Hírek

Hírek

Jogerősen húszmillió forint kártérítés visszafizetésére kötelezett a bíróság egy elítéltet

2022. June. 27.

Jogalap nélküli gazdagodás miatt a Debreceni Törvényszék - helybenhagyva a Debreceni Járásbíróság elsőfokú ítéletét - pénteken jogerősen arra kötelezett egy elítéltet, hogy fizesse vissza a magyar államnak az általa a perújítás előtt kártalanításként kapott húszmillió forintot - közölte Veszprémyné Szajkó Márta, a törvényszék sajtótitkára.

Legalább 40 évre rács mögé kerül a a soroksári futónő gyilkosa

2022. June. 23.

Súlyosította a soroksári futónő gyilkosának büntetését a Fővárosi Ítélőtábla szerdán kihirdetett másodfokú, jogerős döntésével; a férfi leghamarabb 40 év múlva szabadulhat életfogytiglani büntetéséből - tudatta a bíróság honlapján közleményben.

Módosul a KATA, a cégautó-adó és a transzferár mulasztási bírság szabályozása – Szakértői vélemény a kedden benyújtott törvényjavaslathoz!

2022. June. 23.

A Kormány kedd esete benyújtotta a költségvetést megalapozó, számos törvényt módosító saláta törvényjavaslatot. A javaslat számos adózási szabályt is módosít, amelyek közül hármat emel ki a Niveus Consulting Group: KATA, cégautó-adó és transzferár mulasztási bírság, hozzátéve, hogy ezek változhatnak még az elfogadás előtt. Jön a KATA módosítás? A törvényjavaslat egy rendkívül érdekes „trükkel” vetíti elő,...

The post Módosul a KATA, a cégautó-adó és a transzferár mulasztási bírság szabályozása – Szakértői vélemény a kedden benyújtott törvényjavaslathoz! appeared first on Jogi Fórum.

Díjemelést hozhat a távközlési szektorban a különadó

2022. June. 14.

Az alacsony árbevételi küszöbhatár miatt az adó nagy terhet ró a kisebb cégekre is és jelentős vágást ejthet a nagyobbak nyereségén, így könnyen előfordulhat, hogy a szolgáltatók – élve az általános szerződési feltételekben meghatározott jogukkal – jelentősebb díjemelésre kényszerülnek - véli a Niveus Consulting Group.

Az európai öröklési bizonyítvány kiállításának egyes kérdései

2022. June. 10.

Az EUB-nak abban a kérdésben kellett döntenie, hogy az örökös által a szokásos tartózkodási helye szerinti tagállamban megtett örökséget visszautasító nyilatkozatnak meg kell-e felelnie a joghatósággal rendelkező másik tagállam által támasztott alaki követelményeknek, illetve eljárási határidőnek.

Felel-e az online videómegosztó a jogsértő tartalmakért?

2022. June. 08.

A német legfelsőbb bíróság döntése szerint a YouTube köteles kártérítést fizetni, ha a bejelentést követően késlekedik a jogsértő tartalom eltávolításával.

Önálló ingatlan lehet a teremgarázs beálló?

2022. June. 08.

Az Inytv vhr módosításával lehetővé vált a teremgarázsban található álláshelyek egyéb önálló ingatlanként való ingatlan-nyilvántartási bejegyzése, ezzel átvágva az elővásárlási jogosultak értesítésére vonatkozó kötelezettséget.

Az ügyvéd szakmai hírneve kiemelt érték, megsértése magas sérelemdíjat indokol

2022. June. 08.

Stjepan Mesić volt horvát államfő ellen bűnszervezetben elkövetett emberölés és zsarolás kísérlete miatt feljelentést tettek. Az államfő sajtótájékoztatóján a feljelentő jogi képviselőjének azt javasolta, hogy iratkozzon be egy elmegyógyintézetbe. A jogi képviselő polgári pert indított, a horvát bíróság jogerősen 2016-ban 2,5 millió forintnak megfelelő sérelemdíjat ítélt meg. A volt államfő a Bírósághoz fordult a véleménynyilvánításhoz való jogának aránytalan korlátozására hivatkozva. A Bíróság azonban hangsúlyozta, hogy a magas sérelemdíj indokolt volt. Az ügyvéd ugyanis az igazságszolgáltatás fontos szereplője. Az, hogy egy magas rangú állami tisztségviselő az ellátott ügye miatt személyében igyekszik hitelteleníteni a jogi képviselőt, a személyes sérelem mellett korlátozza az ügyvéd szabad munkáját és ügyvállalását is befolyásolhatja. Ez pedig a képviselt ügyfelek érdekét is súlyosan sértő helyzethez vezet. Az ügyvéd függetlenségét veszélyeztető beszéd elleni fellépés pedig a jelentősebb összegű polgári jogi szankciót is indokolttá teszi.

A pénzügyminiszterhez fordult a MÜK elnöke a KATA-val kapcsolatban

2022. June. 06.

Dr. Bánáti János szerint az ügyvédség KATA-ból való kizárása indokolatlan megkülönböztetés lenne.

Munkajogi igények elévülésének megszakadásánál a polgári jogi szabályokat kell alkalmazni

2022. June. 06.

Munkajogi igények tekintetében az elévülés megszakadására a polgári jogi szabályokat kell alkalmazni. Az igényt keletkeztető kötelem nem a munkaszerződés megkötése vagy módosítása, hanem a munkaviszonyból eredő követelés esedékessége – a Kúria eseti döntése.

Előző 1/115

Bemutatkozás

Dr. Vajta Zsolt ügyvéd, felszámolási és vagyonfelügyeleti szakjogász vagyok.

Szakterületeim

Ebben a menüpontban szakterületeimről részletesen tájékozódhat.

Miért Pécs?

Pécs, Baranya Megye székhelye, a kultúra városa.