Ön jelenleg itt tartózkodik:  Hírek

Hírek

Új versenytörvény készül, a GVH szabadabb kezet kap

2024. April. 05.

A szakmai szervezetek riadtan tekintenek egy készülő törvényre, amely akár a nagy cégek részvényeseinek a tulajdonjogát is érintheti. Hasonló szabályokra több országban van példa. A GVH szerint, a készülő hatáskörei csak preventív célokat szolgálnak annak érdekében, hogy az erőfölényes helyzetek ne eredményezzenek további versenytorzulásokat.

Új uniós Ajánlás a hamisítás elleni küzdelem hatékonyságának és a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó jogok érvényesítésének megerősítésére

2024. April. 01.

Az Európai Unió Bizottsága 2024. március 19-én ’hamisítás elleni uniós eszköztár’ (EU toolbox against counterfeiting) néven Ajánlást fogadott el az online és offline környezetben elkövetett hamisítások elleni küzdelem erősítése, valamint a szellemitulajdon-jogok hatékonyabb védelme céljából.

A törvényességi felügyeleti eljárás és a kényszertörlés viszonya

2024. April. 01.

A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény (Ctv.) szabályozza a törvényességi eljárást, illetve az ahhoz bizonyos értelemben szorosan kapcsolódó kényszertörlési eljárást. A törvényességi felügyeleti eljárás célja, hogy a cégnyilvántartás közhitelességének biztosítása érdekében a cégbíróság intézkedéseivel a cég törvényes működését kikényszerítse.

Abszolút eljárási szabálysértés, ha a jogerős büntetővégzés indokolásában nem szerepel a vád tárgyává tett cselekmény történeti tényállása

2024. March. 27.

Ha a büntetővégzés indokolása nem tartalmazza azoknak a cselekményeknek a tényállását, amelyeket a járásbíróság garázdaság vétségének, testi sértés vétségének, rongálás vétségének és zaklatás vétségének minősített, akkor a megtámadott határozatból a tényállás hiányában nem állapítható meg, hogy a terhelt milyen bűncselekményt követett el, az miként minősül – a Kúria eseti döntése.

Az EU jóváhagyta az újságírók és a médiaszolgáltatók politikai befolyással szembeni védelmét szolgáló jogszabályt

2024. March. 27.

Az Európai Unió Tanácsa új jogszabályt fogadott el a tömegtájékoztatás szabadságának védelmére, a médiapluralizmus és a szerkesztői függetlenség szavatolására, illetve az újságírók és a médiaszolgáltatók politikai befolyással szembeni védelmére - tájékoztatott az uniós tanács kedden.

Versengő zálogjogok: kié az elsőbbség?

2024. March. 27.

Az üzleti életben gyakori, hogy szerződő felek az egymással szembeni kötelezettségeik biztosítására biztosítékokat alapítanak. Előfordulhat, hogy egy ilyen jellegű biztosíték szerződéssel, a felek megállapodása alapján jön létre, azonban léteznek olyan esetek is, amikor törvény alapít valamilyen biztosítékot.

Sérti-e az egyenlő bánásmód alkotmányos követelményét, ha valaki nem írhat hozzászólást egy poszthoz? – Az Ab döntése alkotmányjogi összefüggéseket tisztáz!

2024. March. 25.

Amennyiben az indítványozó által előadott sérelem nem áll közvetlen alkotmányjogi összefüggésben az Alaptörvény indítványozó által hivatkozott cikkével, az Alkotmánybíróság az alkotmányjogi panaszt elutasítja, akkor is, ha más jogszabályhelyre alapozva a sérelem egyébként felmerülhetett volna. A Testület IV/2229/2022. számú határozatának tanulságai.  Az Alkotmánybíróság elutasította a Fővárosi Törvényszék támadott ítélete alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló alkotmányjogi panaszt....

The post Sérti-e az egyenlő bánásmód alkotmányos követelményét, ha valaki nem írhat hozzászólást egy poszthoz? – Az Ab döntése alkotmányjogi összefüggéseket tisztáz! appeared first on Jogi Fórum.

Sok vezető elcsúszhat a jogi megfelelésen

2024. March. 19.

Nem mindent szabad, amit lehet: mit jelent ez a jogi-szabályozási megfelelés kontextusában a digitális világban?  Idén először szervez közös szakmai párbeszédet a Portfolio és a Wolters Kluwer a témában: a Digital Compliance by Design&Legaltech Konferencia aktualitásáról az ötletgazdákkal, Kézdi Katalinnal, a Wolters Kluwer Hungary ügyvezetőjével és Firniksz Judittal, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Versenyjogi Kutatóintézetének kutatójával beszélgetett a portfolio.hu.

A személyes adatok védelméről döntött az Európai Unió Bírósága

2024. March. 19.

A tagállami felügyeleti hatóság elrendelheti a jogellenesen kezelt adatok törlését, még az érintett előzetes kérelme hiányában is. Az ilyen törlés az e személytől gyűjtött, és a más forrásból származó adatokra is kiterjedhet.

Elhunyt Szalay Péter, az Alkotmánybíróság volt tagja

2024. March. 19.

2024. március 14-én, életének 65. évében, hosszan tartó, súlyos betegségben elhunyt Szalay Péter, az Alkotmánybíróság volt tagja. Temetése 2024. március 27-én, szerdán, 14 órakor lesz a Miskolc-Martinkertvárosi Jézus szíve Templomban.

3/153

Bemutatkozás

Dr. Vajta Zsolt ügyvéd, felszámolási és vagyonfelügyeleti szakjogász vagyok.

Szakterületeim

Ebben a menüpontban szakterületeimről részletesen tájékozódhat.

Miért Pécs?

Pécs, Baranya Megye székhelye, a kultúra városa.